erikssonjonas.blogg.se

Musik, film, litteratur och LIVET. Allt i en personlig tappning.

Wounded world

Kategori: Allmänt, Eget material, Musik

 
Wounded world är en väldigt gammal låt, skriven när jag bodde i min första lägenhet i Vårgårda. Bör vara en sisådär 10 år sedan. På den tiden använde jag mig av Cubase när jag spelade in (tillsammans med Mats Lintonsson). Mixning och producering gjordes hemma hos Mats, men jag hade programmet installerat på min dator hemma. På så sätt kunde jag lägga grunder, skriva och bygga upp låtar innan vi började arbeta tillsammans.
 
Just till den här låten ville jag experimentera med piano. Dock kunde jag inte spela piano något vidare själv, fast jag förstod givetvis uppbyggnaden av ackord och kunde på så sätt programmera pianospår i Cubase. Det fungerade helt enkelt så att man hade ett digitalt klaviatur där man lade in ton för ton. Så alla toner, även i ackorden är inlagda som enskild ton efter ton.
 
Pianosolot är skrivet på gitarr, där jag har tagit ut ton efter ton och sedan knappat in i det digitala klaviaturet i programmet. Även trumspåret är programmerat i Cubase. Och det fungerade så att man lade in varje enskilt slag, därför behövde man givetvis ha en förståelse hur trumkomp, fills och så vidare är uppbyggda (vilket jag naturligtvis hade). Därför kan ni förstå att detta var inte ett arbete som bara tog en kväll. Det var ett arbete i flera veckor. Först ska riff, melodier och ackord skrivas, tillsammans med trumkomp och fills. Efter det ska man programmera in dessa toner och slag ett efter ett, varje enskilda slag och ton.
 
Inte nog med det. Sedan ska man spela in gitarrspår, basspår och sång. Dessa är inspelade, alltså inte programmerade. Det är jag som spelar bas och alla komgitarren, såväl distade som rena, medan Mats spelade in gitarrsolot. Naturligtvis är det jag som sjunger.
 
Texten är jag ganska nöjd med. Temat är väl lite klichéartat; där en värld blir förstörd av människorna som lever på den. Dock är det ju ett tema som är ack så aktuellt både förr och nu med tanke på all miljöförstöring, alla krig och andra dekadenta företeelser. Men enade tillsammans kan vi rädda den. (Dock är jag inte så säker i verkligheten, människor är ganska nedbrytande av sig). Det i texten som jag är nöjd med är således kanske inte handlingen, utan mer formuleringarna, och melodin (som jag ofta skriver samtidigt som text).
 
Nu är det hög dags att lyssna till detta verk. Ta tillfället i akt och fundera lite över vad just DU kan göra för att få världen till en bättre plats att leva på, samt en plats där din avkomma kan leva på i massvis av generationer.
 
//Jonas