erikssonjonas.blogg.se

Musik, film, litteratur och LIVET. Allt i en personlig tappning.

3096 Tage

Kategori: Allmänt, Filmer

 
Det tog inte lång tid innan jag tog mig tid att se filmen till boken om Natascha Kampushs kidnappning.
Filmen är en tysk produktion som kom ut 2013, dock talas det oftast engelska, men med tysk brytning då det är tyska skådespelare. Vilket känns mer trovärdigt givetvis då det ska utspela sig i Österrike.
 
Vad som var bra med filmen tycker jag är att den verkligen skildrar hela relationen och fångenskapen i den gråskala som Natascha talar så mycket om i sin bok. Vilket troligtvis var ett krav ifrån henne själv när hon godkände att filmen skulle få bli gjord. Den följer också i stora drag det som skildras i boken, med små ändringar. Dock är själva scenerna alla tagna från boken, men emellanåt är de lite ändrade för att passa en films spänning och krav på historia. Något som inte skildras på rätt sätt är den kronologiska ordningen. Där kan det hoppa en hel del, tycker jag. Även troligtvis det för att hålla ihop historien och spänningen i filmen.
 
 
Vad jag tyckte var mindre bra, och som jag faktiskt irriterade mig på emellanåt, var att den fysiska, men även psykiska misshandeln som gärningsmannen utövade på Natascha fanns inte med, förrän egentligen i två scener i slutet (och en kort i början). Dock fick man efter den första scenen i slutet förstå att det hände väldigt ofta då skådespelare skrev anteckningar om misshandeln (precis som i verkligheten) som bara blev fler och fler, ofantligt många.
Filmen skulle givetvis blivit väldigt våldsam och grym om man skulle ha skildrat det med otaliga scener, och det skulle då troligtvis bli svårare att få med gråskalan av relationen, så till en viss del köper jag givetvis att det inte finns många sådana scener. Men, de som fanns skulle kommit mycket tidigare. För samtidigt får man uppfattningen att det måste ha varit mycket enklare för henne att kunna med att rymma då hon var ute i det fria mycket med gärningsmannen innan man fick veta att hon blev brutalt fysiskt och psykiskt misshandlad. Och det är synd.
 
Men i det stora hela var det en bra film. Värd att se, absolut!
En scen som är direkt tagen ur verkligheten (i alla fall då det fysiska startade), så som det hände.
 
//Jonas