erikssonjonas.blogg.se

Musik, film, litteratur och LIVET. Allt i en personlig tappning.

Eyes of war

Kategori: Allmänt, Eget material, Musik

 
Eyes of war. En text. Två låtar. Under mina tonår spelade och sjöng jag i olika band. I mitt andra band (som egentligen var en omplacering av instrument, minus en person från mitt första band) spelade jag bas och sjöng. Vi hade gått från Metallica-inspirerad sound till ett mer tyngre sound ála Sepultura och Pantera. Där skrevs det en del låtar, varav en blev låten Eyes of war.
 
Men inte föga förvånande bröts det bandet upp. Jag började spela och sjunga i en del andra band men inte med samma sound eller ens genre. Däremot tog jag upp en annan musikalisk riktning: Skriva, producera och spela in låtar. Namnet Mats Lintonsson har tidigare nämnts, och det har ju varit vid de allra flesta tillfällen med honom jag har spelat in musik. Bland de första låtarna (kanske den fjärde eller femte) spelades Eyes of war in. Dock inte med med samma musik (vilken till största del skrevs av Jens Karlberg, gitarrist i det andra bandet Scarecrow), men med samma text (då givetvis skriven av mig). Den nya musiken är således också skriven av mig.
 
På den tiden användes en trummaskin till att programmera trumspåret. Trumspåret skapades med hjälp av programmet Cubase. Varje trumslag är dock manuellt ditlagt, alltså inga förinspelade takter. Alla takter, övergångar och slag är skapade i mitt huvud efter mina trumfärdigheter. Då detta var en av de fyra fem första låtarna som vi spelade in, ungefär 2002, användes en digital porta hemma hos Mats för att spela in gitarr, bas och sång.
 
Bas och kompgitarrer är inspelade av mig medan det eminenta gitarrsolot är skapat och inspelat av Mats. För att vara en bluesinspirerad sologitarrist tycker jag helt klart att han rev av ett gediget hårdrockssolo. Sången är som sagt inspelad hemma hos Mats i hans lägenhet i Vårgårda (som vi borde i vid den tiden), i ett radhus.  Ni kan ju tänka vad hans grannar tänkte på då man i ett antal olika tagningar spelade in sång, och framför allt sång av denna karaktär. Det bör poängteras för dem som inte är insatta att sång spelas in med musiken i hörlurar; således hörs bara sången för omvärlden. (Av den enkla anledningen att mikrofonen bara ska spela in sången och inte de övriga instrumenten).
 
Introt är jag speciellt nöjd med då det är en uppbyggnad i olika etapper, där basen och gitarr samspelar. Lyssnar ni ordentligt kommer ni att märka att de melodier som basen först spelar härmar sedan gitarren. Det blir alltså en kanon mellan basen och gitarren. Kul är också att sista refrängen använde jag mig av en tonartshöjning (vilket inte hör till vanligheterna inom hårdrocken). Kuriosa till detta är att det krävdes en oerhörd kraft för att sätta tonerna med den intensitet jag ville ha i höjningen. Blev någon omtagning just vid det stället.
 
Nu är det helt klart på sin plats för en lyssning av låten. Har versionen av låten från mitt band Scarecrow inspelad på VHS och kassett. Har dock inte överfört den digitalt, därför kan ni inte få höra den nu. Men vem vet i framtiden!
 
 
//Jonas