erikssonjonas.blogg.se

Musik, film, litteratur och LIVET. Allt i en personlig tappning.

The Goonies - Dödskallegänget

Kategori: Allmänt, Filmer

 
The Goonies - (Dödskallegänget, som lades till i den svenska titeln) är ett familje/action/äventyr/komedi från 1985 114 min regisserad av Steven Spielberg; som senare även blev ett dator -och tv-spel.
 
Mycket bra film gjordes under 80-talet. I många olika genres. Detta är inget undantag. Varför det kan vara så har jag varit inne och rört vid tidigare när jag har skrivit om skräckfilmer. Mycket av det spelar säkert in i andra genres också. Så tenderar det även att vara inom musikbranschen. Det var mer äkta förr. Det handlade inte om att överträffa varandra inom den senaste tekniken, utan handling och talang vägde tyngst.
 
Vad har den här filmen då, som gör den så speciell, fastän det är en barn/ungdomsfilm? (Varför nu det skulle göra en film sämre?)
Jo:
 
1. Barnskådespelarna är väldigt duktiga (Corey Feldman är en favorit från den epoken). De känns äkta och spelar sina karaktärer med stor övertygelse (och att jag gillar filmer med barn i rollerna är ingen nyhet). Samtidigt som skådespelarna är grymt duktiga är även karaktärerna väldigt väl skrivna och utformade. Deras egenheter är övertygande och utnyttjas på allra bästa sätt, både "onda" som "goda". Samtidigt är "Sloth" en oförglömlig karaktär. (Figuren med filt på bilden)
 
2. Trots att det är en barnfilm, gjord för barn och ungdomar (fast i Sverige fick sju klipp göras på sammanlagt 1 min och 14 sek innan den kunde bli godkänd från 11 år) i första hand, är den välgjord i både handling, rollprestationer och framför allt humor. Den är rolig både på i agerandet och dialogen. Den är inte billig, eller bygger på att det bara ska passa barn, alltså inte lättköpt.
 
3. Handlingen. Hur kan man inte falla för ett "nördgäng" kallas The Goonies med specifika karaktärer med sina speciella egenheter som hittar en skattkarta över en gammal piratskatt, vilken de ska leta efter i modern tid? Där det finns onda karaktärer som Ma Frattelli (Anne Ramsey) och den missbildade figuren "Sloth" som förgyller filmen och dess spänning. Och i detta invävd oskuldsfull och gullig kärlek. Till det en stor portion humor och ännu större portion värme. Ett vinnande koncept helt enkelt!
 
Denna bör alla se, och alla bör visa den för sina barn.
  Ma Fratelli  "Chunk" med "Sloth"  "Sloth"
 
Trailer!
 
Lite scener med Sloth!
 
//Jonas