erikssonjonas.blogg.se

Musik, film, litteratur och LIVET. Allt i en personlig tappning.

Det mörka tornet 1-7

Kategori: Allmänt, Böcker

 
 
Det mörka tornet, Stephen Kings livsverk. Det fanns två översatta böcker på 80-talet, men snabbt slutade man att översätta dem till svenska av den enkla anledningen att man inte var säker på att King någonsin skulle bli klar med denna serie. 
 
Han startade serien i de tidiga 20, och blev klar för bara några år sedan (2004). Han skrev på dessa sju böcker under 20 år (Med start 1982). Att försöka sig på att beskriva och förklara böckerna är inte det lättaste. De är ganska komplexa. I det stora hela är det två parallellhandlingar. En som ska vara nutid, och en som ska vara framtiden, fast förfallen. Egentligen är det inte parallellhandlingar för karaktärerna hoppar mellan dessa tider vid speciella tidpunkter.
I det stora hela handlar det om ett "gäng" som ska ta sig till det mörka tornet för att rädda världens förfall, eller hitta en mening, på ett ungefär så. En udda spridd samling kämpar från båda de olika tiderna.
 
    
 
Det finns flera olika anledningar till varför detta livsverk är så unikt. Den enkla anledningen är att det är en sjukt bra författare som beskriver en mycket spännande och gripande historia. Utöver det kan man finna flera igenkännande namn och händelser till Kings övriga böcker, vilket höjer läsupplevelsen avsevärt. På något sätt kan man säga att flera av hans andra böckers historier och karaktärer kommer från denna serie, eller helt enkelt livnär denna följetong.
Sedan bygger nutiden i boken på verkliga personer, självaste Stephen King själv är med, och han är med på det sättet att han är författaren till boken i boken. Alltså karaktärerna kommer i kontakt med sin "gud" och med hans hjälp ska de lösa mysteriet. Fast är det han som skriver om dem, eller de som får han att skriva om dem? Ja, det är kort sagt komplext, men intressant.
 
Serien består alltså av sju böcker. Och de flesta böckerna är långa, så flertalet tusen sidor pratr vi om. Men de flesta böckerna sträckläste jag. Visst fanns det någon som var svårare att ta sig igenom än övriga, fast i det stora hela håller alla sju böcker mycket hög kvalité, och håller man King till en av sina favoriter är det här böcker som är ett måste att läsa. Det är spännande ända in till slutet, och slutet är nog inte riktigt vad man har väntat sig.
 
En liten rolig kortfilm gjort av ett fan. Riktiga filmer och serier är redan under produktion.
 
//Jonas